Hantera mat på området

Först av allt. Det är varje grupp eller kår som ansvarar för sin mathantering på Kragenäs. Kragenäs tillhandahåller viss service men ansvaret för era deltagares mat och hur ni förvarar och tillagar den är ert eget!

Vi vill också påminna om att gråtrutar är finurliga djur och därför är det viktigt att inte exponera mat eller matrester för dem. De är fullt kapabla att knata in i kökstältet och botanisera i er slaskhink. Undvik det!

Kyl- och frysförvaring

Ni har tillgång till kylar och frysar som ni delar med de andra grupperna på området. Varje grupp får ett uppmärkt utrymme som dimensioneras efter gruppens storlek.

Använd bara ert eget utrymme och varorna där. Tänk på att ställa in hela och rena förpackningar så att det inte blir onödigt smutsigt. Kylar och frysar är tillgängliga dygnet runt.

Torrvaror

Makaroner, havregryn, kaffe, salt och andra torrvaror förvarar ni på byn. Ta med bra lådor med lock så slipper ni både fukt och djur i maten!

Hygien

Regel nummer ett är att alltid tvätta händerna innan kontakt med mat och så klart efter toalettbesök och gärna lite då och då inemellan. Ta också av klockor, ringar och liknande där bakterier kan gömma sig och sätt helst upp håret!

Undvik matförgiftning genom att ha koll på följande som lätt leder till obehagligheter
• Den som lagar maten är sjuk eller har nyss varit sjuk eller har ett infekterat sår på handen.
• Maten har stått för länge i fel temperatur. Det har inte varit tillräckligt kallt (kylvaror ska förvaras under +8°C) eller inte tillräckligt varmt (varm mat ska varmhållas över +60°C) .
• Maten är inte genomstekt (kött, färs, fågel)
• Nyligen färdiglagad mat (som har få eller inga bakterier) har kommit i kontakt med råvaror (som kan innehålla en hel del bakterier!) genom att man har använt samma redskap, grilltång eller samma tallrik/skärbräda.
• Dåligt sköljda grönsaker (som har vattnats med förorenat vatten)

Läs gärna mer hos Riksidrottsförbundet: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/branschriktlinjer/idrottsrorelsen—saker-mat-2015