I närheten

Koster

 

Kosteröarna är Sveriges västligaste bebodda öar . Kosteröarna består till största delen av naturreservat och kosterhavets nationalpark är Sveriges enda marina nationalpark. 

På Sydkoster ligger Naturum Kosterhavet vid Ekenäs brygga. Här finns kartor, föredrag, utställningar och ett klappakvarium. Naturum Kosterhavet har också information om de två snorkelleder som finns i nationalparken. Det finns en led vid Rörvik på Sydkoster och en i Hasslebukten på Saltö.  Snorkellederna är naturstigar under vattnet och är cirka 200 meter långa och ligger på 1-1,5 m djup. En blåfärgad lina på botten leder dig runt till åtta informationsskyltar som berättar om djur och växter under ytan.  

Till Koster åker du båt från Strömstad och till Strömstad går det att åka buss från Kragenäs Vägskäl. 

Läs mer på https://kosteroarna.com/ 

Vitlycke museum och Tanums världsarv

 

I Tanum har människor från bronsåldern ristat in tusentals bilder i på de släta klipporna i landskapet. Denna bildskatt är så rik på innehåll och så utmärkande att den är med på Unescos världsarvslista.  

Du kan gå på egen hand bland ristningar eller ta del av guidade turer både på dagen och natten. Museet har också en rekonstruerad bronsåldersgård där det går att se hur människor levde 3000 år sedan.  

Det är 2,5 kilometer att gå från Tanums shopping center till museet. Till Tanums shoppingcenter går det buss från Kragenäs vägskäl. Den busshållplats som ligger närmast Vitlycke museum är Hoghem. Därifrån är det ca 500 m att gå till museet. 

Läs mer på: https://www.vitlyckemuseum.se/

 

Resö

 

Fortsätt över Måkesundsbron och du är på Resö. I Resö hamn finns aktiva yrkesfiskare, med fiske inriktat på skaldjur. I hamnen ligger också träffpunkten Hamnmagasinet. På Resö finns sedan 2023 en entré till Kosterhavets nationalpark, med en utställning på temat “Hållbart fiske”. Utanför finns också ett lekskepp för barn. På Resö finns flera promenadslingor som är mellan 1,5 och 2,5 kilometer långa. 

Här kan du läsa mer om Resö: https://reso.se/  

Halden

 

Halden är en liten trevlig stad i Norge knappt fem mil bort.  

I Halden ligger Fredrikstens fästning som bl.a. är känt för att Karl XII stupade där under sitt andra fälttåg mot Norge 1718 efter att ha blivit träffad av en kula i huvudet. Läs mer om vad som finns att upptäcka i Halden här: https://www.visitoestfold.com/no/halden/  

På vägen  till Halden, i Svinesund finns en miniatyrjärnväg https://www.smaalensbanen.no/ 

Väderöarna

 

Från Grebbestad och Fjällbacka går det båt till Väderöarna 

Väderöarna ligger långt västerut och huvudön är ganska liten. Här är både varmt och blåsigt och därför är naturen speciell. Här finns labb, toppskarv och tobisgrissla, två korallrev och Väderöarna blev klassat som naturreservat 2012.Vid öarna finns en stor sälkoloni och det går att åka båt till den på sommaren.  

Öarna är fulla av minnen och spår från århundradens sjöfart. Lotsutkiken drivs i dag av en förening och det går att ta del av historien och titta på utsikten. 

Många sjöfarare har legat inblåsta på Väderöarna. Leta gärna efter ristningar när du är där. Det finns kompasser, årtal och sköldar! 

Här finns det mer information om Väderöarna. 

Grebbestad

 

90 procent av Sveriges ostronproduktion kommer från Grebbestad och Tanum. Grebbestad är en av Bohusläns mest populära badorter, med året-runt-puls och en rik kulturhistoria. Hamnområdet kantas av fiskebåtar, pittoreska sjöbodar, caféer, butiker och restauranger.  

Ovanför samhället finns Falkerödsleden som är ungefär 3 kilometer lång och bland annat passerar Greby Gravfält. Det har fler än 180 gravar och anses vara Bohusläns största gravfält.  

På naturreservatet Otterön, söder om Grebbestad, finns unika skalbankar och många olika orkidéarter. 

Här kan du läsa mer om Grebbestad 

Fjällbacka

 

Fjällbacka är ett fiskeläge i Tanums kommun som är ursprungsorten för den svenska ansjovisen. Under början av 1900-talet fanns här också en omfattande stenindustri. 

Ingrid Bergman var en av dem som gärna spenderade tid här. På senare tid har författaren Camilla Läckberg gjort Fjällbacka känt genom böcker och TV-serier. I Fjällbacka finns många utsiktspunkter med magnifik utsikt över skärgården. Här finns också Kungsklyftan som var en av kulisserna i den ursprungliga filmatiseringen av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. 

Här kan du läsa mer om Fjällbacka. 

Buar Padel

 

På promenadavstånd (för den som har pigga ben!) från Kragenäs finns Buar Padel med 3 banor varav en är en singelbana. Det finns möjlighet att boka instruktion. Läs mer på  https://www.matchi.se/facilities/buarpadel?lang=sv  

Apelsäter Jaktcenter

 

Vid Lurmotet ligger Apelsäter Jakcenter som har skjutbio, lerduveskytte, och skjuttunnel
För den som vill prova på skytte så finns handledare att boka.  

Läs mer på: https://apelsater.se/